Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Anti-Stress ψαράκι - Το άγχος στην παιδική ηλικία

Το νέο παιχνίδι 
Fidget Spinner, έχει κατακλείσει την παιδική-εφηβική κοινωνία. Ελάχιστα παιδιά είναι εκείνα που δεν έχουν έστω ένα τέτοιο παιχνίδι.Ρωτώντας τα παιδιά για το τι είναι το spinner η απάντηση είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι που ανταγωνίζονται με τους συμμαθητές τους για το ποιος μπορείς να κάνει τα περισσότερα κόλπα ή ποιο spinner θα γυρνάει για περισσότερη ώρα. Μάλιστα τα παιδιά είπαν πως βοηθάει το άγχος. Αλήθεια γιατί να προωθούμε το συναίσθημα του άγχους στα παιδιά μας, παρέχοντας τους παιχνίδια τα οποία δεν έχει αποδειχτεί βάσει μελετών ότι έχουν κάποια ευεργετική επίδραση?


Σίγουρα το παιδικό άγχος είναι ένα συναίσθημα που κάθε παιδί βιώνει και οι παράγοντες που προκαλούν πιέσεις μπορεί να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι, όσο και από τον ίδιο τον εαυτό.
  
Σε μια προσπάθεια να "ξεκολλήσουν" τα παιδιά μας από αυτό το παιχνίδι και να παίξουν με κάτι που θα τους δώσει χαρά και θα τα βοηθήσει ουσιαστικά στο να μειώσουν το άγχος, στο Μουσικο-Καλλιτεχνικό Εργαστηράκι 2 δημιουργήσαμε τα Anti-stress ψαράκια μας!
 


Η ενασχόληση με  μία κατασκευή αλλά και το παιχνίδι με κάτι το οποίο το ίδιο το παιδί έχει δημιουργήσει του προσφέρει χαρά, ενισχύει την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, το αίσθημα της αυτοπεπoίθησης αλλά και την κοινωνικότητα του παιδιού κατά την ώρα της κατασκευής, αλλά και του παιχνιδιού.  
Το anti-stress ψαράκι δεν προωθεί την ανταγωνιστικότητα και δίνει ευκαιρίες για δημιουργικότερο παιχνίδι. Επίσης, η φύση του (μπαλόνι γεμισμένο με ρύζι) λειτουργεί ως αντιστρεσογόνο!
Όταν συμπιέζετε, οι μύες του χεριού συστέλλονται . Ενώ ξεσφίγγοντας το ψαράκι,οι μύες χαλαρώνουν και η ένταση θα αφήσει τα χέρια, ανακουφίζοντας έτσι το άγχος.
Αυτός είναι ένας πολύ απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να ανακουφίσουν την απογοήτευση και τα επίπεδα άγχους.
Επιπλέον υπάρχουν πολλά οφέλη εκτός από την απλή ανακούφιση του στρες.
Η δύναμη και η επιδεξιότητα του χεριού θα βελτιωθούν, βοηθώντας το παιδί να γράψει πιο αποτελεσματικά και να πιάσει και να αρπάξει τα πράγματα ευκολότερα. Οι σφαίρες στρες διεγείρουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της ακαμψίας. Και αυτά επιτυγχάνονται μόνο με συμπίεση μιας απλής κατασκευής με μπαλόνι και ρύζι! 
Επίσης, εάν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια για να επικεντρωθεί στην τάξη, θα εκπλαγείτε με το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι ένα παιχνίδι πίεσης / συμπίεση για να ενισχύσει το επίπεδο προσοχής του. 

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους στην καθημερινότητα τους

  •  Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για ένα δυνατό και υγιή οργανισμό είναι καταλυτικής σημασίας. Η ξεκούραση και η καλή διατροφή ενισχύουν τις αμυντικές δυνάμεις του παιδιού για την αντιμετώπιση του άγχους.Ο διάλογος με το παιδί είναι απαραίτητος. Συζητήστε μαζί του τι είναι ακριβώς αυτό που το αγχώνει, πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή και για ποιο λόγο. Μιλήστε του για το άγχος και εξηγήστε του πως είναι φυσιολογικό. Κάτι που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, κάποιες στιγμές ακόμα κι εσείς. Ενθαρρύνετέ το να εκφράσει κι εκείνο ελεύθερα τα συναισθήματά του.Συζητήστε μαζί του. Δείξτε κατανόηση χωρίς να αμφισβητείτε το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η καθημερινότητα του παιδιού.Προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του. Παροτρύνετε το παιδί να επιδίδεται σε σωματικές δραστηριότητες και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδια, που θα το βοηθήσουν να ελέγξει ή και να αποβάλλει το άγχος του.Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας και βοηθήστε το να μην έχει ούτε αυτό από τον εαυτό του.Πολλές φορές το δικό μας άγχος επηρεάζει τα παιδιά. Όταν το άγχος και το στρες επικρατούν σε μια οικογένεια, αυτό επιδρά στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Όχι μόνο μπορεί να παρουσιάσει και το ίδιο άγχος, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο ευάλωτο και είναι πιθανό να παρουσιάζει συχνά ασθένειες και άλλα σωματικά συμπτώματα.
  • Να θυμάστε πως το δικό σας πρότυπο είναι πολύ σημαντικό. Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους με άγχος, τότε έτσι θα μάθει και το παιδί να αντιμετωπίζει τη ζωή.
Επιμέλεια: Αλίκη Τουρναβίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου