Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Αφρικάνικες Μάσκες -Τεχνομπερδέματα


Στην Αφρική, από πολύ παλιά οι άνθρωποι πίστευαν σε πολλούς θεούς, ο καθένας τους με ξεχωριστές ιδιότητες. Μια φορά τον χρόνο, το κάθε χωριό διοργάνωνε μια πολύ μεγάλη γιορτή, αφιερωμένοι σε όλους εκείνους τους παράξενους θεούς. Οι άνθρωποι, θέλοντας να ζητήσουν την εύνοιά τους, μασκαρεύονταν, παριστάνοντας ότι είναι εκείνοι οι θεοί, για να τους τιμήσουν. Έφτιαχναν λοιπόν μάσκες- πολλές και διαφορετικές, άλλες τρομακτικές, άλλες όμορφες, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες. Φορούσαν τούτες τις μάσκες στην μεγάλη τους γιορτή, και χόρευαν με την μουσική των τυμπάνων, παριστάνοντας ο καθένας και από έναν θεό, και γιόρταζαν, ελπίζοντας οι θεοί να τους χαρίσουν τα όσα ζητούσαν με τον χορό, το τραγούδι και την μεταμφίεσή τους.




Έτσι και εμείς μετατρεπόμαστε σε Αφρικάνικους θεούς! Ο καθένας μας επιλέγει τι θεός θα είναι- ποιες δυνάμεις θα έχει, και τι θα προσφέρει στους ανθρώπους, και γιατί.

 


Παράλληλα συζητάμε για τους εορτασμούς, και βλέπουμε εικόνες από μάσκες, μεταμφιέσεις, και χορούς διαφόρων Αφρικάνικων φυλών. 


Οι μικροί θεοί μιλούν για τις δυνάμεις τους, τις μεταμφιέσεις τους, και για όλα τα καλά που θα προσφέρουν στους ανθρώπους. 


Στο τέλος, έρχεται η ώρα να φορέσουμε τις μάσκες μας, και να διασκεδάσουμε με τις αμφιέσεις μας!





Επιμέλεια: Σύλβα Σαραφείδου
(Ψυχολόγος- art therapist)

Κάθε Σάββατο 12.45-13.45



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου