Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Ζωγραφίζοντας και χορεύοντας μαθαίνουμε να να ξεχωρίζουμε το staccato από το legatoΖωγραφίζοντας και χορεύοντας την μουσική,
μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε το staccato από το legato!

Υλικά: 

  • Xαρτί του μέτρου ή απλά λευκά χαρτιά
  • Μαρκαδόρους
  • CD player


Ακούμε το έργο του Tchaikovsky March of the toy soldiers και ζωγραφίζουμε στον αέρα φανταστικές τελίτσες για τους κοφτούς ήχους και φανταστικές γραμμές και καμπύλες για τους συνεχόμενους ήχους και ανάλογα αποσαφηνίσουμε εάν ακούμε staccato ή legato.

Aφού ολοκληρώσουμε την  φανταστική ζωγραφική μας και μάθουμε να ξεχωρίζουμε καλά το staccato από το legato, δίνουμε στην ομάδα ένα μεγάλο χαρτί ή από ένα λευκό χαρτί  και από έναν μαρκαδόρο στο κάθε παιδί.
                            Mε την ίδια μουσική ζωγραφίζουμε τελείες για τους κοφτούς ήχους και μεγάλες γραμμές και καμπύλες για τους συνεχόμενους ήχους. Ζητάμε επίσης από τα παιδιά να μαντέψουν την ιστορία που κρύβει η μουσική που ακούμε και στο τέλος θαυμάζουμε το έργο μας και παρουσιάζουμε ο καθένας την ιστορία που μας είπε η μουσική!
Αυτή η συζήτηση είναι πολύ καλή για ανατροφοδότηση.


Τέλος χορεύουμε Το τραγούδι του χειμώνα  του Δ. Σαββόπουλου, μεταμορφωνόμαστε σε ρομπότ και μπαλαρίνες. τα ρομπότ χορεύουν όταν η μουσική είναι κοφτή -Staccato και οι μπαλαρίνες όταν είναι συνεχόμενη  legato!"Προσεγγίζοντας τη μουσική με τρόπο βιωματικό στην προσχολική ηλικία, η μάθηση έρχεται αβίαστα!"

Επιμέλεια: Αλίκη Τουρναβίτη 
Μουσικοπαιδαγωγός-Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου